Επικοινωνία | info@animafest.com.cy

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από τον Γιώργο Τσαγγάρη τον Γιάγκο Χατζιηγιάννη και τον Δημήτρη Εϊπίδη το 2002 στην αυλή της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή ως το πρώτο μικρό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Κύπρου στο μικρό χωριό Πλατανίστεια της επαρχίας Λεμεσού. Αρχικά το φεστιβάλ ονομαζόταν το Μικρό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Αργότερα μετονομάστηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο – Όψεις του Κόσμου, το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο και εστιάζει αποκλειστικά στην τέχνη του καλλιτεχνικού ανεξάρτητου σινεμά Animation. To Φεστιβάλ γεννήθηκε στην Κυπριακή ύπαιθρο, γεγονός που το χαρακτηρίζει μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και διεθνώς.

Καθώς το κοινό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ έχει μετακινηθεί σε διάφορα χωριά και πόλεις για να φιλοξενήσει το μεγάλο αριθμό θεατών. Το πολυσυλλεκτικό κοινό που συνεχίζει να προσελκύει το Φεστιβάλ καλύπτει όλο το κοινωνικό φάσμα

Το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό animation είναι μια πολιτική τέχνη. Εκφράζεται με λυρισμό και κοινωνική ευαισθησία, αλλά και με αιχμηρό τρόπο μερικές φορές, θέλοντας κυρίως να καταγγείλει, να διαμαρτυρηθεί. Καταγράφει στιγμές της ιστορίας μας, προκαλεί, εμπνέει, σατιρίζει, θέτει ερωτήματα. Με λίγα λόγια αντιδρά στη ζωή. Γίνεται φορέας κοινωνικών μηνυμάτων. Αυτή η κατεύθυνση διέπει και τον προγραμματισμό για το Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου, δηλαδή αφενός οι συνεχιζόμενες καινοτομίες και πειραματισμοί με την φόρμα που χαρακτηρίζουν το μέσο αυτό και αφετέρου η κοινωνική του ευαισθησία. Το φεστιβάλ μας στην Κύπρο υπερασπίζεται και προβάλλει το ανεξάρτητο σινεμά και θεωρείται στις μέρες μας ένα από τα αξιολογότερα στον κόσμο όσον αφορά την ανεξάρτητη κατεύθυνση του, τα προγράμματα του και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Έχει μέχρι σήμερα, στα είκοσι χρόνια πορείας του, φιλοξενήσει δεκάδες σημαντικά αφιερώματα σε σκηνοθέτες και κινήματα από όλο τον κόσμο και έχει συμβάλει καθοριστικά στην ιδέα της πολιτιστικής αποκέντρωσης και της διάδοσης της τέχνης στον λαό.

To Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Σινεμά Ύπαιθρο συν διοργανώνουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου και το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή. Είναι η ετήσια κορύφωση των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι. Πρόκειται για το επίσημο φεστιβάλ animation της Κύπρου και διοργανώνεται υπό την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.