11b.jpg
banners_slide-04.jpg
banners_slide-05.jpg
banners_slide-06.jpg
banners_slide-12.jpg
banners_slide-10.jpg
banners_slide-09.jpg
banners_slide-07.jpg
banners_slide-08.jpg
previous arrow
next arrow

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από τον Γιώργο Τσαγγάρη τον Γιάγκο Χατζιηγιάννη και τον Δημήτρη Εϊπίδη το 2002 στην αυλή της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή ως το πρώτο μικρό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Κύπρου στο μικρό χωριό Πλατανίστεια της επαρχίας Λεμεσού. Αρχικά το φεστιβάλ ονομαζόταν το Μικρό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Αργότερα μετονομάστηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο - Όψεις του Κόσμου, το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο και εστιάζει αποκλειστικά στην τέχνη του καλλιτεχνικού ανεξάρτητου σινεμά Animation. To Φεστιβάλ γεννήθηκε στην Κυπριακή ύπαιθρο, γεγονός που το χαρακτηρίζει μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και διεθνώς.

Καθώς το κοινό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ έχει μετακινηθεί σε διάφορα χωριά και πόλεις για να φιλοξενήσει το μεγάλο αριθμό θεατών. Το πολυσυλλεκτικό κοινό που συνεχίζει να προσελκύει το Φεστιβάλ καλύπτει όλο το κοινωνικό φάσμα

Το μοναδικό αυτό στο είδος του θερινό φεστιβάλ Κινηματογράφου, προσφέρει μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία σε όλους όσοι το επισκέπτονται. Προβάλλει σε ιδιαίτερα όμορφους υπαίθριους χώρους της Κύπρου, μια επιλογή από τις κορυφαίες διεθνείς παραγωγές, εστιάζοντας σε ανεξάρτητες, μη εμπορικές ταινίες που παρουσιάζουν καλλιτεχνική ευαισθησία και πρωτοτυπία ιδεών, σεναρίου και εκτέλεσης. Επιδιώκει να φέρει τους επισκέπτες του Φεστιβάλ σε επαφή με τους σύγχρονους προβληματισμούς, αισθητικές και τεχνικές των καλλιτεχνικών ανεξάρτητων παραγωγών- ταινιών Animation, ενώ παράλληλα στοχεύει στην διεύρυνση του καλλιτεχνικού ορίζοντα του κοινού και στην καλλιέργεια του αισθητήριου ώστε οι θεατές να μπορούν να εκτιμήσουν το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό σινεμά Animation.

To Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Σινεμά Ύπαιθρο συν διοργανώνουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου και το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή. Είναι η ετήσια κορύφωση των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι. Πρόκειται για το επίσημο φεστιβάλ animation της Κύπρου και διοργανώνεται υπό την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Διαγωνιστικά τμήματα

Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα

i. Στόχος μας είναι να παρουσιαστεί μια επιλογή από ταινίες, οι οποίες διακρίνονται για την πρωτοτυπία της ιδέας, το σενάριο, τον οπτικό σχεδιασμό και την τελική εκτέλεση της παραγωγής. Κάθε τεχνική animation είναι ευπρόσδεκτη.

ii. Αυτό το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει μια επιλογή από ταινίες μικρού μήκους από επαγγελματίες καθώς και από σπουδαστές.

iii. Οι ταινίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 λεπτά σε διάρκεια.

iv. Παρακολουθούμε την τρέχουσα παραγωγή συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και σχετικές εκδηλώσεις, προσεγγίζοντας σκηνοθέτες και παραγωγούς. Ωστόσο, συγγραφείς σκηνοθέτες αλλά και παραγωγοί έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ταινίες τους στο φεστιβάλ μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας αίτησης.

 

Κυπριακό Διαγωνιστικό τμήμα

i. Το Κυπριακό διαγωνιστικό προγραμμα αποσκοπεί στη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

ii. Οι ταινίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 λεπτά σε διάρκεια.

iii. Όλοι οι Κύπριοι σκηνοθέτες δικαιούνται να υποβάλουν την εργασία τους, είτε ζουν και εργάζονται στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

iv. Οι ταινίες των Κύπριων σκηνοθετών θα πρέπει να είναι σε μια από τις δύο επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας της Κύπρου διαφορετικά θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον στο 50%, ελληνικούς ή τουρκικούς διαλόγους.

v. Εξαιρούνται οι ταινίες των οποίων η αφήγηση δικαιολογεί την ύπαρξη ενός μεγαλύτερου ποσοστού ξένου διαλόγου. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών πρέπει να παρέχει επεξηγηματικό σημείωμα.

vi. Μόνο οι ταινίες που υποβάλλονται από σπουδαστές επιτρέπεται να περιέχουν ξένους διαλόγους στο σύνολό τους.

vii. Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις Κύπριους συντελεστές στις κύριες κατηγορίες.

viii. Για το Κυπριακό Διαγωνιστικό τμήμα, βραβεία θα απονεμηθούν μόνο αν ο αριθμός των συμμετεχόντων ταινιών είναι από δύο και άνω.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Διεθνές Διαγωνιστικό

Καλύτερη ταινία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.

Κυπριακό Διαγωνιστικό

Καλύτερη ταινία στο Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα.

Ειδικές αναφορές

Ειδική μνεία από κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής για το διεθνές και το Κυπριακό διαγωνιστικό.

 

Animation και Σύγχρονη Τέχνη - Πρόγραμμα φιλοξενίας Καλλιτεχνών

Το animation είναι μια πολύπλευρη μορφή τέχνης και έχει ποικίλες εφαρμογές. Μια συναρπαστική σύγχρονη εφαρμογή της βρίσκουμε στον τομέα των εικαστικών, σε ένα διάλογο με το σινεμά. 

Στο μεταίχμιο αυτών των τεχνών, τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες που προεκτείνουν τα όρια του animation. Αυτές οι σύγχρονες εφευρετικές εφαρμογές του animation περιλαμβάνουν καινούργιες αφηγηματικές τεχνικές και νέους τρόπους πρόσληψης της κινούμενης εικόνας. Το πάντρεμα αυτό γεννά στις μέρες μας μια καινούργια οπτική γλώσσα στον κινηματογράφο.

Τα τελευταία χρόνια επίσης τίθεται όλο και πιο επίμονα το ερώτημα αν οι καλλιτέχνες και το κοινό προτιμούν να προβάλλεται το animation σε κινηματογραφικές αίθουσες ή σε εκθεσιακούς χώρους. Κάποιες ταινίες animation πάντως ταιριάζουν θαυμάσια σε γκαλερί ή στο πλαίσιο μιας performance. 

 

Διεθνής διαγωνισμός: Βραβεία Νεαρών Σκηνοθετών 

Αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα συνδιοργανώνεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους και την Παιδική Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου – Όψεις του Κόσμου και απευθύνεται σε νεαρά άτομα που επιθυμούν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά τα όνειρα και τις αγωνίες τους για έναν πιο δίκαιo και ανθεκτικό κόσμο. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του αμεσότερου μέσου οπτικής αφήγησης, του Κινηματογράφου και, κατ’ επέκταση, της τέχνης του Animation, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12-18 ετών που καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους διάρκειας μέχρι τριών λεπτών. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή ομάδες μαθητών.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού παρουσιάζονται προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση του παιδικού κοινού της Κύπρου, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντικές συνεργασίες και με άλλα διεθνή φεστιβάλ για την ανταλλαγή προγραμμάτων ταινιών καθώς και επιμορφωτικών εργαστηρίων, προσκαλώντας παιδιά, νέους, δασκάλους και γονείς να συμμετέχουν δημιουργικά στο Φεστιβάλ. 

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες των τεχνών, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών, σκηνοθετών, θεωρητικών του κινηματογράφου και κριτικών κινηματογράφου. Θα κρίνουν για τα δύο διαγωνιστικά τμήματα, Διεθνή και Κύπρου. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεν μπορεί να συνδέονται με κανέναν τρόπο με την παραγωγή των ταινιών που συμμετέχουν. Όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεσμεύονται από το απόρρητο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ή οι αναπληρωτές του / της μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της κριτικής επιτροπής, αλλά δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το μη διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες:

Αφιερώματα

Κάθε χρόνο, εστιάζουμε σε έναν διεθνή καταξιωμένο καλλιτέχνη / σκηνοθέτη / animator, με μια έκθεση επιλογής έργων του και την προβολή επιλεγμένων ταινιών του. Στον τιμώμενο καλλιτέχνη ανατίθεται και ο σχεδιασμός της αφίσας της εκάστοτε έκδοσης του Φεστιβάλ.

Όψεις του Φανταστικού

Κατα τη διάρκεια της χρονιάς, οι επιμελητές του Φεστιβάλ δημιουργoύν ειδικά προγράμματα ταινιών διαφόρων θεματικών.

 

Εργαστήρια και Masterclasses

Εργαστήρια και σεμινάρια σε διάφορες εικαστικές τέχνες και τεχνικές του κινηματογράφου έχουν ως καθοδηγητές έμπειρους συγγραφείς-σεναριογράφους, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς επίσης και τις ημέρες διοργάνωσης του φεστιβάλ.