Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019

Animation και Σύγχρονη Τέχνη

Kρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ

Διάρκεια: 18 May – 31 May 

Ώρες λειτουργίας: 17:00- 21:00

Στο μεταίχμιο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τον κινηματογράφο, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν κάποιες θαυμάσιες εγκαταστάσεις animation. Αυτές οι εφευρετικές εφαρμογές του animation περιλαμβάνουν καινούργιες αφηγηματικές τεχνικές και νέους τρόπους πρόσληψης της κινούμενης εικόνας. Η ελεύθερη χρήση κινηματογραφικών αναφορών συμβάλλει στην καλλιέργεια της κινηματογραφικής κουλτούρας. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του animation και της εγκατάστασης ή της performance και το συναρπαστικό πάντρεμα αυτών των τεχνών γεννά μια μοναδική οπτική γλώσσα και ένα μοναδική έργο τέχνης. 

Τα τελευταία χρόνια τίθεται όλο και πιο επίμονα το ερώτημα αν οι καλλιτέχνες και το κοινό προτιμούν να προβάλλεται το animation σε κινηματογραφικές αίθουσες ή σε εκθεσιακούς χώρους. Κάποιες ταινίες animation ταιριάζουν θαυμάσια σε γκαλερί ή στο πλαίσιο  μιας performance. Η επιλογή των ταινιών έγινε με γνώμονα την προσιτότητα σε ένα ευρύ κοινό. Μέσα από έναν τολμηρό και επιδέξιο σχεδιασμό το πρόγραμμα «Animation και σύγχρονη τέχνη» εισηγείται ένα πλαίσιο αναφοράς τόσο για το κοινό όσο και για επαγγελματίες, ενώ παράλληλα προβάλλει την ιστορική παρακαταθήκη του κινηματογράφου animation.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ 2019 

- 17:00-18:00 «Η τέχνη των Κινουμένων Σχεδίων Ι»

 Προβολή ταινιών Κινουμένων Σχεδίων για οικογένειες, παιδιά και νέους από 5 ετών.

Το πρόγραμμα ταινιών για την οικογένεια παρουσιάζει τους θησαυρούς του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου του Καναδά, που είναι ο δημόσιος παραγωγός και διανομέας ταινιών και ψηφιακών μέσων του Καναδά. Παράγει πρωτοπόρο animation στα στούντιό του, αλλά και μέσα από διεθνείς συνεργασίες με μερικούς από τους καλύτερους δημιουργούς animation στον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο διαχρονικά αγαπητές ταινίες, που θα προκαλέσουν ταυτόχρονα το γέλιο και τη συγκίνηση. Από το κλασικό πια The Cat Came Back στο αναθεωρημένο παραμύθι Sleeping Betty, το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζει μία σειρά ιστοριών για τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα. 

- 18:00-19:00 «Η τέχνη των Κινουμένων Σχεδίων ΙΙ»

Εκπαιδευτική ∆ράση/Εργαστήρια για παιδιά 5-12 ετών: Παρουσίαση χειροποίητων τεχνικών για την δημιουργία χάρτινων οπτικών συσκευών animation. Κρατήσεις απαραίτητες στο τηλ. 99 745747 (20 συμμετέχοντες ανά πρόγραμμα). Οι επόμενες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

- 18:00 «Animation και Σύγχρονη Τέχνη Ι» 

Εικαστική έκθεση με έργα βίντεο και εγκαταστάσεις, αφιερωμένη σε σύγχρονους σκηνοθέτες που επιχειρούν να πειραματιστούν με τα όρια του σινεμά animation. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες : LIU Yu, Pierre HÉBERT, Stuart POUND, SUN Xun , Georges SCHWIZGEBEL 

- 20:00-21:00 «Animation και Σύγχρονη Τέχνη ΙΙ»

 Προβολή προγράμματος ταινιών σύγχρονου σινεμά animation για ενήλικες (60’ σε loop)  

Το animation είναι μια μορφή τέχνης που πυροδοτεί τη φαντασία και μία τεχνική όπου τα πάντα είναι δυνατά. Τα προγράμματα των ταινιών περιέχουν μία ευρεία γκάμα του animation, από την καλλιτεχνική ψυχαγωγία μέχρι την ανεξάρτητη τέχνη της διεθνούς αβάντ γκαρντ, καθώς και ποιοτικό animation για ολόκληρη την οικογένεια. Τα προγράμματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από είδη, θεματικές και τεχνικές. Επιδεικνύουν καινούργιες τεχνικές και φρέσκες ιδέες, ταινίες με αφήγηση ή χωρίς, αστείες ταινίες και ταινίες αφοσιωμένες σε ένα σκοπό. Οι περισσότερες ταινίες είναι χωρίς διάλογο. 

- 21:00 Πάρτυ με τον DJ Tony Cusack

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2019 

-19:30 Παρουσίαση του προγράμματος των ταινιών και της εικαστικής έκθεσης από τους επιμελητές. Γιώργου Τσαγγάρη και του Gerben Schermer (Ολλανδία). Η παρουσίαση θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα.  

Οι προβολές και η έκθεση θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Μαΐου. 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 17:00-21:00 

Οι εκδηλώσεις στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ διεξάγονται σε συνεργασία με το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου – Όψεις του Κόσμου και πραγματοποιούνται με διεθνείς συνεργασίες, σε επιμέλεια του Γιώργου Τσαγγάρη και του Gerben Schermer (Ολλανδία).